"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Uutiset29 helmikuu 2024

Björn Vikström jatkaa Chydenius-säätiön hallituksen johdossa

Anders Chydenius -säätiön hallituksen vuosikokous on valinnut Björn Vikströmin jatkamaan säätiön hallituksen puheenjohtajana. Uusina jäseninä hallituksessa aloittavat Centria-ammattikorkeakoulun johtaja (opetus) ja vararehtori Jennie Elfving, Åbo Akademin rehtori Mikael Lindfelt ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittola.
Lue lisää


1 joulukuu 2023

Chydenius-mitali toimittaja Anna-Lena Laurénille horjumattomasta työstään tiedonvälittäjänä

Toimittaja Anna-Lena Laurénille myönnetään Anders Chydenius -mitali 2023 hänen rohkeasta, horjumattomasta ja väsymättömästä työstään, jossa hän on rakentanut siltoja luotettavalle tiedonvälitykselle Venäjän ja Pohjoismaiden välillä.
Lue lisää


6 marraskuu 2023

Nordic Democracy Day 1.12.2023

Hanaholmen´s annual Nordic Democracy Day will focus on the current challenges concerning freedom of expression and democracy. The media landscape is constantly changing, and so is the situation for individuals who are becoming increasingly dependent on the international digital giants.
Lue lisää


30 kesäkuu 2023

Anders Chydenius -säätiön hallitus myönsi pro gradu -apurahoja

Anders Chydenius -säätiön hallitus myönsi kesäkokouksessaan 1 000 euron pro gradu -apurahat Alexis Vartiaiselle ja Anna Tikkalalle.
Lue lisää


24 toukokuu 2023

Ruotsin painovapausasetus Unescon maailmanperintökohteeksi

Ruotsin painovapausasetus, jonka isäksi Anders Chydeniusta kutsutaan, vuodelta 1766 on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi.
Lue lisää


16 toukokuu 2023

Chydenius-seminaari etsii ratkaisuja työvoima- ja osaajapulaan

Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään perjantaina 30.6. (klo 12.30–16) Kokkolan kaupungintalon Kokkolasalissa. Seminaarin otsikkona on ” Huutava pula tekijöistä – Ihmettelyn sijasta ratkaisuja”.
Lue lisää


9 maaliskuu 2023

Hallitus kiittää pitkäaikaista asiamiestä Juha Mustosta säätiön monipuolisesta kehittämisestä

Anders Chydenius -säätiön hallituksen vuosikokous valitsi Björn Vikströmin jatkamaan säätiön hallituksen puheenjohtajana ja Aino Sallisen varapuheenjohtajana.
Lue lisää


15 tammikuu 2023

Säätiön pro gradu -apurahat yliopisto-opiskelijoille haettavana

Anders Chydenius -säätiö julistaa haettavaksi 1000 euron apurahoja pro gradu -opinnäytteiden toteuttamiseen.
Lue lisää


20 lokakuu 2022

Pohjoismainen demokratiapäivä: Digitalisaatio ja demokratia

Perjantaina 2. joulukuuta klo 13.00-16.00 olet tervetullut Pohjoismaiseen demokratiapäivään keskustelemaan aiheesta digitalisaatio ja demokratia.
Lue lisää


10 elokuu 2022

Arvostettu Chydenius-mitali säätiön pitkäaikaiselle asiamiehelle Juha Mustoselle!

Chydenius-mitalin on saanut Suomen Brysselin edustustojen lähetystöneuvos, Anders Chydenius -säätiön pitkäaikainen asiamies Juha Mustonen, jota on kiittäminen Anders Chydenius -säätiön monipuolisesta kehittämisestä. Chydenius-Instituutin Kannatusyhdistys jakaa Chydenius-mitaleja vuosittain tunnustuksena ansiokkaasta työstä Anders Chydeniuksen elämäntyön tai Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kehittämisen hyväksi.
Lue lisää


1 heinäkuu 2022

Chydenius-seminaarissa pureuduttiin ajan suuriin teemoihin

Katso kuvakooste tilaisuudesta.
Lue lisää


27 kesäkuu 2022

Chydenius-seminaari keskustelee turvallisuudesta ja energiatulevaisuudesta

Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään perjantaina 1.7. (klo 12–16) Kokkolan kaupungintalon
Kokkolasalissa. Teemana on ”Turvallisuus, geopolitiikka ja eurooppalainen energiatulevaisuus”.
Lue lisää


24 maaliskuu 2022

Kokkolan Chydenius-seminaari 1.7.2022

Laita tapahtuma kalenteriisi, ja liity seuraamme heinäkuussa klo 12–16 Kokkolan kaupungintalolla.
Ohjelma julkaistaan myöhemmin keväällä.
Lue lisää


23 helmikuu 2022

Björn Vikström ja Aino Sallinen jatkavat Chydenius-säätiön hallituksen johdossa

Anders Chydenius -säätiön hallituksen vuosikokous valitsi 23.2.2022 Björn Vikströmin jatkamaan säätiön hallituksen puheenjohtajana. Kokkolan kaupungin esitysten mukaisesti Aino Sallinen ja Stiina Mattila valittiin jatkamaan hallituksen jäseninä ja lisäksi Sallinen valittiin jatkamaan varapuheenjohtajana. Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Maren Jonasson.
Lue lisää


2 joulukuu 2021

Chydenius-mitali demokratiaa puolustavalle pohjoismaiselle verkostolle EDMO NORDIS

”Tänään 2. joulukuuta vietämme pohjoismaisen julkisuusperiaatteen 255. vuosipäivää, koska Chydeniuksen aikaansaama painovapausasetus astui voimaan 2.12.1766. Tietämisen vapauden päivän seminaareissa on usein myönnetty Chydenius-mitali, joka on tunnustus ”kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi”, totesi Anders Chydenius –säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström.
Lue lisää


23 marraskuu 2021

Democracy Network 21 engaged in launching IDEA’s Global State of Democracy Report 2021

Democracy Network 21 (Demokratinätverk 21) has cooperated with International IDEA in promoting discussion on state of democracy during pandemic. Due to this cooperation, the DN21 was a partner in launching IDEA’s Global State of Democracy Report 2021. The event was co-hosted by the Permanent Representation of the Federal Republic of Germany to the European Union.
Lue lisää


16 marraskuu 2021

Pohjoismainen demokratiapäivä

Online | 2.12.2021 13:00 - 15:00
Lue lisää


1 syyskuu 2021

Samtal om demokratiskt engagemang – boklansering och tankeverkstad

I ett brett samarbete mellan flera organisationer och röster på och utanför Åland ordnar Ålands fredsinstitut på den internationella demokratidagen den 15 september kl. 13.00-16.45 i foajén på Alandica
Lue lisää


7 elokuu 2021

Kokkolan Chydenius-seminaari 7.8.2021

Seminaari on Anders Chydenius -säätiön 20-vuotisjuhlaseminaari ja osa Suomen puheenjohtajuutta Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Seminaarin järjestää Anders Chydenius -säätiö yhteistyössä Kokkolan kaupungin, Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen ja Demokratiaverkosto 21:n kanssa.
Lue lisää


6 elokuu 2021

Anders Chydenius -säätiö 20 vuotta

Kuluvana vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Anders Chydenius säätiön perustamisesta. Vuonna 2000, 380-vuotisjuhlavuonnaan Kokkolan kaupungin myöntämä Chydenius-palkinto ojennettiin presidentti Mauno Koivistolle, joka lahjoitti palkinnon Anders Chydenius-säätiön perustamiseksi. Aloitteellisia säätiön perustamisessa olivat Kokkolan kaupunki ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys.
Lue lisää


2 elokuu 2021

”Osallistavat kaupungit – avain osallistavaan kasvuun?”

Tausta-aineisto Kokkolan Chydenius-seminaariin 7.8.2021
Lue lisää


6 heinäkuu 2021

Pohjoismainen Chydenius-seminaari keskustelee osallistavasta kaupungista ja kasvusta

Vuonna 2021 Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään lauantaina 7. elokuuta (klo 13-17). Teemana on ”Osallistavat kaupungit – avaimena osallistavaan kasvuun?”. Tänä vuonna seminaari on osa Anders Chydenius-säätiön 20-vuotisjuhlavuotta ja osa Suomen puheenjohtajuutta Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Kaksikieliseen ja simultaanitulkattuun seminaariin voi osallistua myös etänä – niin Suomesta kuin Ruotsista.
Lue lisää


19 huhtikuu 2021

Demokratinätverk 21: Program för medlemsträff onsdagen den 21 april 2021

Plats: Hanaholmen Zoom
Tid: 10.00-11.45 finsk tid (9.00 – 10.45 CET)
Lue lisää


29 maaliskuu 2021

Kastelholms-samtalen

Den 29 mars kl. 15.00 EEST sänds årets slottssamtal – online på Facebook och YouTube.
Lue lisää


26 maaliskuu 2021

Björn Vikström ja Aino Sallinen jatkavat Chydenius-säätiön hallituksen johdossa

Anders Chydenius -säätiön hallituksen vuosikokous valitsi 25.3.2021 Björn Vikströmin jatkamaan säätiön hallituksen puheenjohtajana ja Aino Sallisen jatkamaan varapuheenjohtajana.
Lue lisää


18 maaliskuu 2021

Anders Chydenius -säätiö edistää kansainvälistä demokratiakeskustelua

Kokkolan kaupungin perustama ja tukema Anders Chydenius –säätiö järjestää tänä torstaina 18. maaliskuuta kansainvälisen seminaarin EU:n kansainvälisestä roolista demokratian edistämiseksi. Tilaisuus on osa pohjoismaisen Demokratiaverkosto 21 –toimintaa, joka syntyi Anders Chydenius –säätiön ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen aloitteesta ja jota ulkoministeriö tukee osana Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajuuskautta.
Lue lisää


9 maaliskuu 2021

Thriving Democracy - EU Action and Partnerships to Sustain Democracy

When: Thursday, 18 March 2021 at 14.00-15.30 CET
Where: online Webex platform
Lue lisää


25 tammikuu 2021

Keneen voimme luottaa?

Hanasaaren sananvapauspäivä. Teemana yhteiskunnallinen luottamus, on tällä kerralla osa ruotsalais-ahvenanmaalais-suomalaisen demokratiaverkoston ohjelmaa. Keskustelut käydään ruotsiksi.
Lue lisää


7 joulukuu 2020

Anders Chydenius -palkinto demokratian edistämisestä Jyrki Kataiselle ja Margot Wallströmille

Kokkolan kaupunki on kuluvan 400-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi päättänyt myöntää Anders Chydenius -palkinnon, jonka yhteisarvo on 10.000 euroa, Suomen pääministerinä toimineelle yliasiamies Jyrki Kataiselle ja Ruotsin ulkoministerinä toimineelle Margot Wallströmille.
Lue lisää


4 joulukuu 2020

Demokratiaverkosto 21 –hanke lanseerataan Anders Chydenius –palkinnon luovutustilaisuudessa

Demokratiaa haastaa globalisaation ja digitalisaation lisäksi myös käynnissä oleva koronapandemia. Siksi tarvitsemme keskustelua demokratiasta, sen haasteista ja mahdollisuuksista – myös pohjoismaissa, jotka monien demokratiamittausten perusteella ovat onnistuneet demokratian toimivuudessa hyvin.
Lue lisää


21 elokuu 2020

Chydenius-säätiön asiamiehen demokratiaselvitys luovutettiin pohjoismaisen yhteistyön ministerille

Anders Chydenius –säätiö teki perjantaina 21. elokuuta aloitteen pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistämiseksi yhteistyössä Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa. Anders Chydenius-säätiön asiamies Juha Mustosen selvitys ”Demokratia osana kestävää kehitystä – aloite pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistämiseksi” julkaistiin perjantaina suomeksi ja ruotsiksi.
Lue lisää


23 kesäkuu 2020

Kokkolan Chydenius-seminaari katsoo koronan yli – teemana kestävä kasvu ja kansanvalta

Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään koronavuodesta huolimatta. Lauantaina 22. elokuuta järjestettävän seminaarin teemana on ”Kestävä kasvu ja kansanvalta koronan jälkeen?”. Tilaisuus on kaikille avoin – kuitenkin siten, että Kokkola-saliin otetaan 70 ensimmäistä ilmoittautujaa ja lopuille tarjotaan osallistumista verkon kautta. Näin tilaisuus voidaan järjestää kaikkien kannalta turvallisesti.
Lue lisää


8 maaliskuu 2020

Björn Vikström valittiin Chydenius-säätiön puheenjohtajaksi

Anders Chydenius -säätiön vuosikokouksessa valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Björn Vikström, joka on toiminut säätiön hallituksen varapuheenjohtajana ja on tullut laajemmin tutuksi Porvoon hiippakunnan entisenä piispana.
Lue lisää


4 helmikuu 2020

EU:n uusi vaihe: geopolitiikan ja geotalouden haasteet 21.2.

Euroopan komission Suomen edustusto järjestää yhdessä Anders Chydenius –säätiön kanssa avoimen keskustelutilaisuuden Euroopan unionin geopoliittisista ja geotaloudellisista haasteista. Keskustelun avauspuheenvuoron käyttää komission jäsen Jutta Urpilainen.
Aika: Perjantaina 21.2. klo 10.00 – 12.00
Paikka: Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki
Lue lisää


2 joulukuu 2019

Eurooppaministeri avasi tietämisen vapauden päivän seminaarin

Anders Chydenius -säätiö, Toimittajat ilman rajoja ja Hanasaaren kulttuurikeskus järjestivät seminaarin, jossa Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen alusti sananvapaudesta muuttuvassa Euroopassa.
Lue lisää


2 joulukuu 2019

Tietämisen vapauden päivä Hanasaaressa 2.12.2019

Tänä vuonna tietämisen vapauden päivän seminaarin teemoina on sananvapaustilanne Suomen, Ruotsin ja EU-puheenjohtajuuden näkökulmasta. Tilaisuus järjestetään Anders Chydenius –säätiön, Toimittajat ilman rajoja –järjestön ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa.
Lue lisää


4 heinäkuu 2019

Chydenius-seminaari keskustelee Suomen EU-puheenjohtajuuskauden teemoista

Tänä vuonna Anders Chydenius -vapaakauppaseminaarin teemat nousevat juuri alkaneesta Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta, jolloin EU on saamassa uuden komission EU-parlamenttivaalien jälkeen.
Lue lisää


1 maaliskuu 2019

Hallituksen vuosikokous pidettiin täysilukuisena

Anders Chydenius -säätiön hallituksen vuosikokous valitsi Stina Mattilan, Aino Sallisen ja Kristiina Kouroksen jatkamaan hallituksen jäseninä. Säätiön hallituksen puheenjohtajana jatkaa Erkki Liikanen ja varapuheenjohtajana Björn Vikström.
Lue lisää


1 maaliskuu 2019

Vuosikokousseminaari käsitteli globalisaatiokeskustelua

Säätiön vuosikokousseminaarin aiheena oli ”Vapaakauppa Chydeniuksesta Trumpiin”. Puheenjohtaja Erkki Liikanen piti tärkeänä, että vapaakaupasta, taloudellisten näkymien poliittisista riskeistä ja työmarkkinoiden polarisaation kaltaisista megatrendeistä käydään yhteiskunnallista keskustelua.
Lue lisää


30 tammikuu 2019

Vapaakauppa Chydeniuksesta Trumpiin 28.2.2019

Onko kaupan vapautumisen trendi kääntynyt? Miten EU on toiminut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kaudella? Onko globalisaatiolla tulevaisuutta ilman kaikkien osallisuutta? Miten työmarkkinoiden polarisaatioon tulisi vastata? Onko osallistava kasvu mahdollinen?
Lue lisää


3 joulukuu 2018

Faktabaari palkittiin Chydeniuksen avoimuusmitalilla

Anders Chydeniuksen avoimuusmitali on tunnustus kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi, ja se myönnettiin Anders Chydenius-säätiön ja Helsingin Sanomain Säätiön järjestämässä Tietämisen vapauden päivän seminaarissa. Tilaisuus liittyi julkisuusperiaatteen pioneerin Anders Chydeniuksen aikaansaaman painovapausasetuksen (2.12.1766) vuosipäivän viettoon.
Lue lisää


14 marraskuu 2018

Disinformaation haaste Itämeren alueella

Disinformaatio on osa mielipidevaikuttamista, joka on näkynyt vaalien ja kansanäänestysten yhteydessä. Informaatiovaikuttamisen laadullinen muutos on näkynyt myös Itämeren alueella. Disinformaatiota on voitava torjua tehokkaasti, mikä ei kuitenkaan saa johtaa sananvapauden rajoittamiseen. Tietämisen vapauden päivän aiheena on tänä vuonna Disinformaation haaste Itämeren alueella.
Lue lisää


19 kesäkuu 2018

Tar­ja Ha­lo­nen aloit­taa ”Mi­nun Chy­de­niuk­seni” -vi­deoiden sar­jan

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Anders Chydenius-säätiö toteuttavat yhteistyössä sarjan lyhyitä videoita ”Minun Chydeniukseni” -teeman alla. Tarkoitus on, että Anders Chydeniukseen ja hänen perintöönsä eri tavoin kosketuksissa olevat ihmiset esittävät videolla hänestä jonkin ajatuksen omasta näkökulmastaan lähtien.
Lue lisää


8 kesäkuu 2018

Chydenius amerikkalaisessa dokumentissa

Tämänvuotisessa Chydenius-seminaarissa 15.6. esitetään Chydeniusta käsittelevä osuus amerikkalaisesta dokumentista "Sweden: Lessons for America? A Personal Exploration by Johan Norberg". Chydeniukseen liittyvä materiaali kuvattiin viime syksynä Kokkolassa ja Alavetelissä. Yhdysvalloissa dokumenttia esitetään syyskuusta alkaen.
Lue lisää


1 kesäkuu 2018

Chydenius-seminaarin teemana maahan- ja maastamuutto

Anders Chydenius -vapaakauppaseminaari järjestetään perjantaina 15. kesäkuuta Kokkolassa teemalla "Toimiiko vapaakauppa? Uhkaako maastamuutto? Auttaako maahanmuutto?". Puhujina ovat mm. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, Porvoon piispa Björn Vikström, ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen, kansanedustaja Jutta Urpilainen, SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine, Vaasan yliopiston hallituksen puheenjohtaja Johnny Åkerholm, Siirtolaisuusinstituutin johtaja Tuomas Martikainen ja VATTin tutkija Matti Sarvimäki. Seminaarin avaa kaupunginjohtaja Stina Mattila ja päättää yliopistokeskuksen johtaja Tanja Risikko.
Lue lisää


28 helmikuu 2018

Vuosikokous valitsi Erkki Liikasen puheenjohtajaksi ja Björn Vikströmin varapuheenjohtajaksi

Uusina jäseninä hallitukseen valittiin kulttuurivaikuttaja Leif Jakobsson ja Vaasan yliopiston hallitusta johtava Johnny Åkerholm. Vuosikokousseminaari syventyi muuttoliikkeeseen. Ajatuksena oli arvioida rinnakkain Suomeen kohdistuvia ja Suomesta ulos suuntautuvia muuttovirtoja - mitä ei ole tehty riittävän syvällisesti Suomessa - sekä tarkastella näiden muuttovirtojen kansantaloudellisia vaikutuksia.
Lue lisää


5 joulukuu 2017

Lobbaajarekisteröinti avaa vaikuttajaviestinnän vaikutusta päätöksentekoon

Helsingin Sanomain Säätiön ja Anders Chydenius -säätiön järjestämässä Tietämisen vapauden päivän seminaarissa 1.12. keskusteltiin lobbauksen avoimuudesta.
Lue lisää


1 joulukuu 2017

Chydenius-mitalit kahdelle lobbausrekisterien edistäjälle

Helsingin Sanomain Säätiö ja Anders Chydenius -säätiö järjestivät tänään perjantaina Tietämisen vapauden päivän seminaarin lobbauksen avoimuudesta. Päivälehden museolla (klo 14-16) järjestettävä tilaisuus liittyi Chydeniuksen aikaansaaman painovapausasetuksen (2.12.1766) vuosipäivän viettoon.
Lue lisää


16 marraskuu 2017

Kutsu tietämisen vapauden päivän seminaariin 1.12.2017

Tervetuloa Anders Chydenius -säätiön ja Helsingin Sanomain Säätiön järjestämään Tietämisen vapauden päivän seminaariin "Mitä vikaa lobbauksessa? Kuinka lisätä avoimuutta?" perjantaina 1.12.2017 klo 14 Päivälehden museoon (Ludviginkatu 2–4, Helsinki).
Lue lisää


22 heinäkuu 2017

Kajanoja: Syrjäytyminen, näköalattomuus ja kansallinen käpertyminen on mahdollista välttää

21. heinäkuuta 2017 järjestetyssä Anders Chydenius -vapaakauppaseminaarissa tohtori Lauri Kajanoja alusti siitä, onko maailmankaupan vapautuminen ja eriarvoisuuden torjunta yhdistettävissä.
Lue lisää


10 maaliskuu 2017

Vuosikokous valitsi Erkki Liikasen puheenjohtajaksi

Anders Chydenius -säätiön hallituksen vuosikokous valitsi 28. helmikuuta hallitukseen neljä uutta jäsentä. Pääjohtaja Erkki Liikanen, päätoimittaja Kaius Niemi ja piispa Björn Vikström valittiin erovuorossa olleiden Gustav Björkstrandin, Asmo Kalpalan ja Krister Ståhlbergin tilalle. Antti Isotaluksen tilalle hallitukseen valittiin Kokkolan uusi kaupunginjohtaja Stina Mattila.
Lue lisää


12 joulukuu 2016

Ruotsilla ja Suomella hyvä syy juhlia

Ruotsi ja Suomi juhlivat vuonna 1776 säädetyn Painovapausasetuksen 250-vuotispäivää hyvällä syyllä, kirjoittaa Ruotsin lehdistöasiamies Ola Sigvardsson.
Lue lisää


5 joulukuu 2016

Hallinnon avoimuus esillä Algerissa

Suomen ja Ruotsin Algerian-suurlähetystöt järjestivät 4.12.2016 Algerissa Sananvapaus 250 vuotta -tilaisuuden
Lue lisää


2 joulukuu 2016

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden päätösseminaarissa keskusteltiin julkisuuslaista ja median tehtävästä

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden päätösseminaarissa keskusteltiin julkisuuslaista ja median tehtävästä
Kuva: Ida Pimenoff
Lue lisää


21 marraskuu 2016

Avoimuuskolumni: Trumpin voitto haastaa median ja demokratian

Donald Trumpin voitto yllätti monet. "Miten tällainen jättimäinen kupla voi syntyä maassa, jossa media laajasti käsitettynä hoitaa hyvin tehtävänsä vallankäytön valvojana. Kysymys on laatumedian kriisistä. Lukemisen vähentymisen myötä laatumedian merkitys on liudentunut samaan aikaan kun sosiaalisen median voima on ratkaisevasti kasvanut", kirjoittaa Janne Virkkunen marraskuun Avoimuuskolumnissa.
Lue lisää


21 lokakuu 2016

Anders Chydenius Lontoossa

Siiri Viljakan ja Lauri Tuomi-Nikulan sarjakuva-albumi VIIMEINEN PUHE – Anders Chydeniuksen paluu esittäytyy ensi viikolla Englannissa. Kutsujana on brittiläinen kansalaisjärjestö My Society, joka globaalisti tekee FOI:ta tunnetuksi ja käyttää siihen taitavasti internetin työkaluja.
Lue lisää


3 lokakuu 2016

Lokakuun Avoimuuskolumnin kirjoittaa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström: Kun valemedioista tuli tekosyy median kurjistamiselle

Suomessa faktapohjainen tiedonvälitys on uhattuna erityisesti median talousvaikeuksin vuoksi. Kun toimittajien määrä vähenee, se vähentää vääjäämättä myös suomenkielisen faktapohjaisen tiedonvälityksen määrää ja laatua. Median murros on vielä kesken, eikä kaikkia lehtikuolemia ole vielä nähty. Median-alan kannattavuuskriisi on suomalaiselle lehdistönvapaudelle ja faktapohjaiselle tiedonvälitykselle huomattavasti pahempi uhka kuin valemediat.
Lue lisää


26 syyskuu 2016

Juhlavuoden näyttely Pariisissa

Painovapauden 250-juhlanäyttely avataan 26.9. Unescon päämajassa Pariisissa.
Lue lisää


20 syyskuu 2016

Painovapaus 250 vuotta -näyttely Eduskunnan kirjastossa

Eduskunnan kirjastossa järjestetään 21.9.-15.10. 2016 Painovapaus 250 vuotta –näyttely.

Vuonna 1766 Ruotsin valtiopäivillä säädettiin senhetkisen maailman vapaamielisin painovapausasetus.
Lue lisää


12 syyskuu 2016

Tiellä sananvapauteen - Kekkonen, Jumala ja seksi – suomalaisen sananvapauden koetinkivet

Ylikirjastonhoitaja, professori Kai Ekholm kirjoittaa syyskuun Avoimuuskolumnissa itsenäisyyden ajan Suomessa käydystä sananvapauskeskustelusta.

Lue lisää


31 elokuu 2016

Juhlavuoden luentosarja Oulun kaupunginkirjastossa

Painovapauden 250-vuotista taipaletta juhlistetaan Oulun kaupunginkirjaston ja Kalevan yhteistyössä järjestämällä luentosarjalla syys- ja lokakuun aikana.
Lue lisää


11 heinäkuu 2016

Sananvapaus lehdistönvapauden kärkimaassa 2016

Kirjoittaja on Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari Helsingin yliopistosta.

"Sananvapaus turvaa sekä oikeuden ilmaista tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä, että oikeuden vastaanottaa niitä. Sananvapaus on ydinajatukseltaan poliittinen perusoikeus."
Lue lisää


29 kesäkuu 2016

Painovapaus 250 vuotta -näyttely Suomen kirjastomuseossa

Oikeus tietää, oikeus sanoa - Painovapaus 250 vuotta -näyttely on esillä Suomen kirjastomuseossa 29.6.-11.8.2016.
Lue lisää


20 kesäkuu 2016

Vapaakauppaseminaarissa uudistettiin pohjoismaista mallia

Toistasataa osallistujaa koonnut Anders Chydenius -vapaakauppaseminaari 18. kesäkuuta 2016 käynnistyi näytelmällä, joka kuvasi Chydeniuksen aikaansaaman painovapausasetuksen (1766) syntyä. Pohjoismaisena puheenjohtajuusvuonna Chydenius-seminaarissa keskityttiin pohjoismaisen hyvinvointimallin tulevaisuuteen.
Lue lisää


14 kesäkuu 2016

Sananvapauden sankarit 2/4: Anders Chydenius

Yle Radio 1 on tuottanut ohjelmasarjan, jossa esitellään suomalaisia sananvapauden edistäjiä. Ensimmäisen jakso keskittyi Peter Forsskålin, nyt on vuorossa Anders Chydenius.
Lue lisää


26 toukokuu 2016

Avoimuuskolumni: Oikeus ymmärtää painettua ja puhuttua sanaa

Kirjoittaja on Kotimaisten kielten keskuksen johtaja Pirkko Nuolijärvi.

"Hallinnon julkisuusperiaate on yksi demokratiaa vahvistavista asioista. Julkisuusperiaatteen syvällinen noudattaminen vaatii hallinnolta myös sitä, että tekstit ovat ymmärrettäviä ja suullinen asiointi sujuu vaikeuksitta."
Lue lisää


29 huhtikuu 2016

Anders Chydenius herää henkiin sarjakuvassa

Kokkolalaisen valtiopäivämiehen Anders Chydeniuksen (1729-1803) keskeisistä ajatuksista ei ole ollut olemassa helppotajuista, populaaria julkaisua. Viimeinen puhe – Anders Chydeniuksen paluu -sarjakuva-albumi korjaa tämän puutteen ja tuo näkyville Chydeniuksen roolin 1700-luvun johtavana sanan- ja yksilönvapauden puolestapuhujana.
Lue lisää


26 huhtikuu 2016

Avoimuuskolumni: Ykkösmaassakin sananvapautta pitää suojella joka päivä

Mikä yhdistää toukokuun ensimmäisellä viikolla Etelä-Sudanin, Indonesian, Israelin, Libanonin, Jordanian, Palestiinan, Perun, Tunisian, Syyrian ja Suomen? No, kansainvälinen nuorten toimittajien uutishuone, joka on toukokuun alkupäivinä Helsingissä järjestettävän Unescon World Press Freedom Day -tapahtuman sydän
Lue lisää


18 maaliskuu 2016

Juhlavuoden näyttely Kokkolan kaupunginkirjastossa

Painovapaus 250 –juhlavuoden näyttely on esillä Kokkolan kaupunginkirjastossa 30.4. asti. Näyttely kertoo tiiviissä muodossa painovapausasetuksen syntyvaiheet sekä antaa perustietoja Anders Chydeniuksen elämänvaiheista.
Lue lisää


22 helmikuu 2016

Avoimuuskolumni: Rahapolitiikka ja julkisuus

250-juhlavuoden verkkosivulla julkaistaan kuukausittain 'Avoimuuskolumni', jossa käsitellään painovapauden taustaa tai tulevaisuutta, Suomessa tai maailmalla. Sarjaa jatkaa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen kolumni rahapolitiikan avoimuuden kasvusta.
Lue lisää


19 helmikuu 2016

Unescon konferenssin sivutapahtuma Kokkolassa: esillä Chydeniuksen perintö

Ajatus Unescon lehdistönvapauden konferenssin isännöinnistä Suomessa syntyi Anders Chydeniuksen kotikaupungissa Kokkolassa (kuvassa Chydeniuksen pappila). Siksi on luontevaa, että yksi konferenssin sivutapahtumista on Kokkolassa 2.5.2016.
Lue lisää


15 tammikuu 2016

Avoimuuskolumni: Terrorismi ja länsimaisten arvojen puolustus

250-juhlavuoden verkkosivulla julkaistaan kuukausittain 'Avoimuuskolumni', jossa käsitellään painovapauden taustaa tai tulevaisuutta, Suomessa tai maailmalla. Sarjaa jatkaa professori Jyrki Käkösen kolumni terrorismista ja länsimaisten arvojen puolustuksesta.
Lue lisää


28 joulukuu 2015

Katse tulevaisuuteen Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden avausseminaarissa

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden aloitti 4.12.2015 Päivälehden museossa pidetty seminaari. Seminaaripuheissa peilattiin painovapauslain 250-vuotista taivalta suhteessa nykyiseen tilanteeseen ja tulevaisuuteen. Juhlavuoden teema “Oikeus sanoa – oikeus tietää” peilautui niin tavallisten kansalaisten, journalistien kuin lainsäätäjienkin näkökulmasta.
Lue lisää


4 joulukuu 2015

Chydenius-mitali UNESCOn pääjohtaja Irina Bokovalle

Vuoden 2015 Chydenius-mitali myönnettiin UNESCOn pääjohtaja Irina Bokovalle tunnustuksena "UNESCOn kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi". Anders Chydenius -säätiö ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys perustelevat mitalia UNESCOn työllä erityisesti vapaan tiedonvälityksen ja julkisuusperiaatteen hyväksi.
Lue lisää


4 joulukuu 2015

Avoimuuskolumni: Anders Chydenius - vapauden apostoli

250-juhlavuoden verkkosivulla julkaistaan kuukausittain 'Avoimuuskolumni', jossa käsitellään painovapauden taustaa tai tulevaisuutta, Suomessa tai maailmalla. Sarjan aloittaa Pertti Hyttisen ja Juha Mustosen kolumni 'vapauden apostolista' eli Anders Chydeniuksesta.
Lue lisää


3 joulukuu 2015

Tasavallan Presidentin tervehdys

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden suojelija. Tervehdyksessään hän kutsuu suomalaisia keskustelemaan Anders Chydeniuksen perinnöstä – ja siitä, mitä avoimuus, sananvapaus ja vapaa tiedonvälitys meille merkitsevät.
Lue lisää


2 joulukuu 2015

Suurlähettiläs: Oikeus hankkia tietoa kuuluu ihmisoikeuksiin

Pohjoismaiden ministerineuvostossa pohjoismaisen julkisuusperiaatteen edistäminen on osa ohjelmaa Suomen puheenjohtajuuskaudella vuonna 2016. Kysyimme ulkoasiainministeriön ihmisoikeus- ja demokratiasuurlähettiläältä, mitä Suomi tekee käytännössä.
Lue lisää


2 joulukuu 2015

Helsingin Sanomain Säätiö

Helsingin Sanomain Säätiö on yksityinen, yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on turvata suomalaisen median, erityisesti sanomalehden, tulevaisuus. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa apurahoja viestintäalan tutkimukseen ja koulutukseen ja ylläpitää Päivälehden arkistoa ja Päivälehden museota.
Lue lisää


1 joulukuu 2015

Anders Chydenius-säätiö

Säätiön tarkoituksena on Anders Chydeniuksen ajatusten ja perinteen pohjalta edistää talouden vapautumisesta ja sen seurauksista käytävää keskustelua, tukea siihen kohdistuvaa tieteellistä tutkimusta sekä vaikuttaa sitä koskevaan päätöksentekoon eettisiä arvoja korostaen.
Lue lisää


30 marraskuu 2015

Maailman ensimmäisen julkisuuslain 250-juhlavuosi alkaa

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden avauksessa 4. joulukuuta klo 14-16 Päivälehden museolla kuullaan juhlavuoden suojelijan Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön tervehdys. Eduskunnan puhemies Maria Lohela ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ovat mukana käynnistämässä juhlavuotta, jota vietetään teemalla "Oikeus tietää - oikeus sanoa".
Lue lisääAnders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää