"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Anders Chydenius -säätiö edistää kansainvälistä demokratiakeskustelua

Julkaistu: 18.03.2021


Kokkolan kaupungin perustama ja tukema Anders Chydenius –säätiö järjestää tänä torstaina 18. maaliskuuta kansainvälisen seminaarin EU:n kansainvälisestä roolista demokratian edistämiseksi. Tilaisuus on osa pohjoismaisen Demokratiaverkosto 21 –toimintaa, joka syntyi Anders Chydenius –säätiön ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen aloitteesta ja jota ulkoministeriö tukee osana Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajuuskautta.

Säätiö ja Demokratiaverkosto 21 järjestävät tilaisuuden yhdessä ulkoministeriön, eurooppalaisen demokratiatukiverkoston (EPD) ja kansainvälisen demokratiainstituutin (IDEA) kanssa. Pandemiaoloissa tilaisuus järjestetään digitaalisena. Tilaisuuden pääpuhujina ovat kansainvälisten kumppanuuksien EU-komissaari Jutta Urpilainen ja Yhdysvaltain vt apulaisulkoministeri Lisa Peterson.

- Kansainvälisen demokratiakeskustelun edistäminen on luonteva tapa vaalia demokratian edelläkävijän, Kokkolan kirkkoherra Anders Chydeniuksen, elämäntyötä tässä ajassa. Kansainvälisesti demokratian tila on nimittäin heikentynyt, ja demokratioihin on kohdistunut ulkoisia vaikuttamispyrkimyksiä. Tilaisuuden tavoitteena on muistuttaa, että Euroopalta odotetaan johtajuutta, toimintaa ja kumppanuuksia demokratian puolustamiseksi. Keskustelu toimenpiteistä on ajankohtainen, kun EU on juuri hyväksynyt toimintaohjelmat eurooppalaisen demokratian vahvistamisesta sekä demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä kansainvälisesti. Kun Yhdysvaltain uusi hallinto samaan suunnittelee omia demokratia-aloitteitaan, on hienoa, että tilaisuudessa on myös EU:n ja Yhdysvaltain välistä vuoropuhelua kansainvälisestä demokratiayhteistyöstä, toteaa Anders Chydenius –säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström.

Muita pohjoismaisia puhujia tilaisuudessa Urpilaisen lisäksi ovat EU-suurlähettiläs Marja Rislakki ja hybridikeskuksen johtaja Teija Tiilikainen Suomesta, V-Dem-instituutin johtaja Staffan I. Lindberg Ruotsista sekä Alliance of Democracies –säätiön toiminnanjohtaja Jonas Parello-Plesner Tanskasta.
- On hienoa, että Chydenius-säätiö ja Demokratiaverkosto 21 voivat edistää pohjoismaista demokratiayhteistyötä ja pohjoismaiden roolia kansainvälisessä demokratiakeskustelussa. Pohjoismaisten keskustelijoiden rinnalla on toki myös amerikkalainen apulaisulkoministeri, kansainvälisen demokratiainstituutin costaricalainen pääsihteeri ja EU-puheenjohtajamaa Portugalin suurlähettiläs, toteaa Anders Chydenius –säätiön asiamies Juha Mustonen.

Anders Chydenius –säätiö viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan, jonka teemana on suomalais-ruotsalainen yhteistyö demokratia-asioissa. Demokratiaverkosto 21 –toiminta jatkuu elokuun Chydenius-seminaarissa. Silloin tarkoitus on keskustella osallistavista kaupungeista ja osallistavasta talouskasvusta Merenkurkun alueella.

Komissaari Jutta Urpilaisen puhe:
//ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/urpilainen/announcements/speech-commissioner-urpilainen-thriving-democracy-eu-action-and-partnerships-sustain-democracy-event_en

Lisätietoja tilaisuudesta ja ilmoittautuminen:
www.chydenius.net/uutiset/thriving-democracy---eu-action-and-partnerships-to-sustain-democracy

Lisätietoja Demokratiaverkosto 21 –teemavuodesta:
www.chydenius.net/tiedostot/DN21-Broschyr(6).pdf
+

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää