"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Kajanoja: Syrjäytyminen, näköalattomuus ja kansallinen käpertyminen on mahdollista välttää

Julkaistu: 22.07.2017


21. heinäkuuta 2017 järjestetyssä Anders Chydenius -vapaakauppaseminaarissa tohtori Lauri Kajanoja alusti siitä, onko maailmankaupan vapautuminen ja eriarvoisuuden torjunta yhdistettävissä. Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajana toimiva Kajanoja piti globalisaation kokemasta haasteesta ansiokkaan esitelmän, jossa hän pohdiskeli kansalliseen käpertymiseen johtavia trendejä, joihin viittaavat mm. Ison-Britannian Brexit-kansanäänestys ja Yhdysvaltain presidentinvaalit, sekä talouden trendejä, joihin liittyy globalisaation ja teknologisen kehityksen luoma valtava hyvinvointi, rakenteellisten muutosten vaikutusten kohdistuminen eri tavoin eri väestöryhmille ja poikkeuksellisen vaimea talouskasvu kehittyneissä talouksissa viimeisen 10 vuoden aikana.

Johtopäätöksenään Kajanoja totesi, että talouspolitiikassa voidaan tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka pitävät mukana kehittyneiden talouksien eri väestöryhmät ja jotka samalla eivät estä hyvinvoinnin paranemista nousevissa talouksissa. "Jos tämä onnistuu, se voi myös kohentaa mahdollisuuksia vastata yhteisiin kansainvälisiin ongelmiin. Niiden lista on pitkä: ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat, pakolaisvirtoihin liittyvät kysymykset, turvallisuuskysymykset ja taloudellisen kanssakäymisen kysymykset. Syrjäytyminen, näköalattomuus ja kansallinen käpertyminen on mahdollista välttää." Kajanojan koko puheenvuoro on tämän uutisen liitteenä.

Tilaisuus oli osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden virallista ohjelmaa. Asiantuntija-alustusten pohjalta aiheesta olivat keskustelemassa mm. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, Porvoon piispa Björn Vikström, elinkeinoministeri Mika Lintilä, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja EU-komission virkamies Henrik Söderman.

Liite: Lauri Kajanojan esitelmä (pdf)

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää