"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Demokratiaverkosto 21 –hanke lanseerataan Anders Chydenius –palkinnon luovutustilaisuudessa

Julkaistu: 04.12.2020


Demokratiaa haastaa globalisaation ja digitalisaation lisäksi myös käynnissä oleva koronapandemia. Siksi tarvitsemme keskustelua demokratiasta, sen haasteista ja mahdollisuuksista – myös pohjoismaissa, jotka monien demokratiamittausten perusteella ovat onnistuneet demokratian toimivuudessa hyvin.

Siksi Anders Chydenius –säätiö, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Lundin yliopisto ja Ahvenanmaan rauhaninstituutti käynnistävät Demokratiaverkosto 21 –nimisen hankkeen. Tavoitteena on pohjoismaisen demokratiakulttuurin vahvistaminen ja pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistäminen - ja keinona on ruotsalaisten, suomalaisten ja ahvenanmaalaisten demokratiatoimijoiden ja demokratiakeskustelijoiden yhteistyön lisääminen.

Hanke on ajoitettu Suomen puheenjohtajuusvuodelle Pohjoismaiden ministerineuvostossa (PMN) vuonna 2021, jolloin PMN täyttää 50 vuotta. Tämä on luontevaa, kun demokratian ja osallisuuden edistäminen liittyy PMN:n strategian toimeenpanoon osana kestävää kehitystä.

Demokratiaverkosto 21 lanseerataan tilaisuudessa 7.12.2020 klo 10.30-11.30. Samassa tilaisuudessa julkistetaan Demokratiaverkosto 21:n kunniajäsenet, joille Kokkolan kaupunki on kuluvan 400-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi päättänyt myöntää Anders Chydenius –palkinnon.

Demokrati 21 -esite.

Anders Chydenius -säätiön suosituksesta vuoden 2020 palkinto myönnettiin demokratian edistämiseen liittyvästä työstä yhdelle suomalaiselle ja ruotsalaiselle henkilölle. Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström luovuttavat palkinnon, jonka yhteisarvo on 10.000 euroa.

Tilaisuudessa esitellään myös uusi antologia politiikan haasteista Ruotsissa ja Suomessa. Aiheesta puhuu kirjan toimittaja Olof Ehrenkrona, Johannes Lindvall Lundin yliopistosta sekä Sia Spiliopoulou Åkermark Ahvenanmaan rauhaninstituutista.

Tilaisuuden avaa toimitusjohtaja Gunvor Kronman ja päättävät Suomen Tukholman-suurlähettiläs Liisa Talonpoika ja Ruotsin Helsingin-suurlähettiläs Nicola Clase.

Tervetuloa mukaan!

Kysymykset ja ilmoittautumiset Hanasaaren viestintäjohtaja Håkan Forsgårdille, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh.: 040 767 7373

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää