"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Chydenius-säätiön asiamiehen demokratiaselvitys luovutettiin pohjoismaisen yhteistyön ministerille

Julkaistu: 21.08.2020


Anders Chydenius –säätiö teki perjantaina 21. elokuuta aloitteen pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistämiseksi yhteistyössä Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa. Anders Chydenius-säätiön asiamies Juha Mustosen selvitys ”Demokratia osana kestävää kehitystä – aloite pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistämiseksi” julkaistiin perjantaina suomeksi ja ruotsiksi.

Selvitys luovutettiin pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistille, joka piti aloitteellisuutta tervetulleena. ”Demokratian kehittäminen on tärkeä tavoite Suomelle pohjoismaisen puheenjohtajuusvuoden aikana. Myös kansalaisyhteiskunnan oma aloitteellisuus pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistämiseksi on tervetullutta”, totesi ministeri.

-Kirja pyrkii kuvaamaan demokratian tilasta käytävää kansainvälistä keskustelua, jonka jatkamiselle on tilausta. Demokratian kansainvälistä tilaa koskevat selvitykset osoittavat nimittäin laskevaa trendiä. Samalla ”perinteisen” edustuksellisen demokratian rinnalla kaivataan myös ”uusia” suoran ja keskustelevan demokratian elementtejä. Ajankohtaisuutta alleviivaa pandemiaan liittyvä keskustelu demokratia- ja oikeusvaltiokehityksen haavoittuvuudesta, asiamies Juha Mustonen arvioi.

Chydenius-säätiö ja Hanasaari tarttuvat esitykseen ruotsalais-suomalaisesta yhteistyöfoorumistaSelvityksen julkaisseet Chydenius-säätiö ja Hanasaaren kulttuurikeskus pitävät Pohjoismaiden ministerineuvoston 50-vuotisjuhlavuotta luontevana mahdollisuutena pohjoismaiselle demokratiakeskustelulle. Vuosi 2021 on samalla Suomen puheenjohtajuusvuosi Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Lisäksi tuolle vuodelle osuu Ruotsin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 100-vuotisjuhlavuosi. Myös Ahvenanmaa aloittaa demokraattisen itsehallintonsa 100-vuotisjuhlinnan samana vuonna.

Asiamiehen selvityksessä esitetään vuodelle 2021 suomalais-ruotsalaista demokratiayhteistyötä. Anders Chydenius –säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen toimitusjohtaja Gunvor Kronman haluavat tarttua selvitysmiehen esitykseen suomalais-ruotsalaisesta demokratiavaltuuskunnasta.

-Kiitämme lämpimästi asiamies Juha Mustosta tästä aloitteesta, joka palvelee koronakriisin jälkeisen demokraattisen tulevaisuuden viitoittamista. Säätiö ja kulttuurikeskus ovat jo vuosia edistäneet suomalais-ruotsalaista yhteistyötä sananvapauskeskustelussa. Tämän vuoksi tartumme yhdessä tähänkin haasteeseen. Aiomme yhdessä edistää sitä, että ruotsalais-suomalainen yhteistyöfoorumi voisi toimia pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistäjänä, Vikström ja Kronman toteavat julkaisun esipuheessa.

Keskustelu jatkuu Kokkolassa


Keskustelu kestävästä kasvusta ja kansanvallasta koronan jälkeen jatkuu Anders Chydenius –vapaakauppaseminaarissa lauantaina Kokkolassa. Vieraina ovat mm. EU-komissaari Jutta Urpilainen, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Sitran vanhempi asiantuntija Petri Tuomi-Nikula.

Kokkolan kaupunki, Osuuskauppa KPO ja Keski-Pohjanmaan Osuuspankki ovat olleet säätiön ja sen vapaakauppaseminaarien tukijoita vuosikausia.

-Kun Kokkola juhlii 400-vuotista taivaltaan ja kun Suomi valmistautuu pohjoismaisen yhteistyön puheenjohtajuuteen, on luontevaa, että olemme olleet taloudellisesti tukemassa Anders Chydenius –säätiötä ajatuspajana, joka edistää keskustelua kansanvallan ja kestävän kasvun yhteydestä pandemian jälkeisen tulevaisuuden rakentamisessa, toteavat Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila, toimitusjohtaja Kim Biskop ja toimitusjohtaja Jyrki Rantala. He puhuvat myös lauantain seminaarissa.

Vuonna 2001 perustetun Anders Chydenius -säätiön tarkoituksena on Anders Chydeniuksen ajatusten ja perinteen pohjalta edistää talouden vapautumisesta ja sen seurauksista käytävää keskustelua, tukea siihen kohdistuvaa tieteellistä tutkimusta sekä vaikuttaa sitä koskevaan päätöksentekoon eettisiä arvoja korostaen.


Linkki kaksikieliseen julkaisuun

Lisätietoja: asiamies Juha Mustonen, puh. 040 3563782

+
Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää