"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden päätösseminaarissa keskusteltiin julkisuuslaista ja median tehtävästä

Julkaistu: 02.12.2016


Tänään perjantaina 2.12. tulee kuluneeksi tasan 250 vuotta maailman ensimmäisen painovapausasetuksen voimaan tulosta.

Seminaarin avannut hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand Anders Chydenius -säätiöstä iloitsi siitä,että Suomen ja Ruotsin lisäksi juhlavuotta on vietetty eri puolilla maailmaa. Toukokuussa Helsingissä järjestetty World Press Freedom Day oli juhlavuoden suurin tapahtuma.Finlandia-talolle kokoontui lähes tuhat median- ja sananvapauden puolestapuhujaa, totesi Björkstrand.

Torstaina Päivälehden museolla järjestettiin juhlavuoden päätösseminaari. Iltapäivän aikana käytiin vilkas keskustelu painovapauden perinnöstä, voimassa olevastajulkisuuslaista ja sen noudattamisesta sekä avoimuuskulttuurista digiaikana.

Paneelikeskusteluun osallistuivat kansanedustajat Timo Harakka (sdp) ja Jyrki Kaski (vihr) sekä toimittajat Minna Knus-Galan (Yle) ja Esa Mäkinen (HS). Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Antti Poikola Open Knowledge Finlandista.

Seminaari alussa presidentti Tarja Haloselle luovutettiin Anders Chydeniuksen koottujen teosten viisiosaisen sarjan viimeinen osa. Tieteellisesti editoitu ja kommentoitu kokoelmateoshanke sai alkunsa presidentti Halosen aloitteesta vuonna 2003. Toimitustyön ovat toteuttaneet tutkijat Pertti Hyttinen ja Maren Jonasson Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta.

Tilaisuuden päättänyt Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi oli huolissaan suomalaisesta sivistyksestä. Hän kaipasi lisää medialukutaitoa, jotta osaisimme tunnistaa valemediat ja niiden välittämät epätotuudet. Opillisen sivistyksen lisäksi Niemi peräänkuulutti meiltä kaikilta sydämensivistystä.

Helsingin Sanomain Säätiön ja Anders Chydenius -säätiön järjestämään seminaariin osallistui 60 median, yliopistojen ja valtionhallinnon edustajaa.


Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää