"Hyve ei pelkää päivän sarastusta, ei epäile valoa, ja on vähiten vaarassa kadota silloin kun valo saa vallita."

Säätiö

Anders Chydenius -säätiön ovat perustaneet Kokkolan kaupunki ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys ry, ja sen kotipaikka on Kokkola.

Säätiön tarkoituksena on Anders Chydeniuksen ajatusten ja perinteen pohjalta edistää talouden vapautumisesta ja sen seurauksista käytävää keskustelua, tukea siihen kohdistuvaa tieteellistä tutkimusta sekä vaikuttaa sitä koskevaan päätöksentekoon eettisiä arvoja korostaen.

Säätiö on pyrkinyt tekemään Anders Chydeniusta tunnetuksi avoimen talouden ja avoimen hallinnon edistäjänä - klassisen liberalismin ja julkisuusperiaatteen kansainvälisesti merkittävänä uranuurtajana. Chydeniuksen koottujen teosten julkaisemisen lisäksi tavoitteena on ollut järjestää vuosittain Anders Chydenius -vapaakauppaseminaari kesällä ja Tietämisen vapauden päivän seminaarin joulukuussa.

Säätiö on ollut järjestämässä Anders Chydeniuksen 200-vuotismuistovuotta vuonna 2003 ja Painovapauden 250-vuotisjuhlavuotta vuonna 2016, jolloin Suomessa järjestettiin mm. Unescon lehdistönvapauden päivän konferenssi.

Säätiön hallitus


Säätiön hallitukseen kuuluvat Björn Vikström (puheenjohtaja), Aino Sallinen (varapuheenjohtaja), Maren Jonasson, Arttu Laine, Leif Jakobsson, Stina Mattila, Kaius Niemi, Johnny Åkerholm sekä Mika Aaltola.

Säätiön asiamies on Anu Rantamäki.

Linkit


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää