"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Chydenius-mitali UNESCOn pääjohtaja Irina Bokovalle

Julkaistu: 04.12.2015


Vuoden 2015 Chydenius-mitali myönnettiin UNESCOn pääjohtaja Irina Bokovalle tunnustuksena "UNESCOn kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi". Anders Chydenius -säätiö ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys perustelevat mitalia UNESCOn työllä erityisesti vapaan tiedonvälityksen ja julkisuusperiaatteen hyväksi.

+

"Julkisuusperiaate on toteutunut jo noin sadan maan lainsäädännössä. Asiakirjajulkisuus hyväksyttiin syyskuussa osaksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Näiden saavutusten puolesta Irina Bokovan johtama UNESCO on ollut vaikuttamassa. Lisäksi pääjohtaja on osoittanut arvojohtajuutta korostamalla sananvapauden, medialukutaidon ja koulutuksen merkitystä taistelussa väkivaltaisia ääriliikkeitä vastaan", totesi Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand.

Chydenius-mitali_Bokova.ppt

Tietämisen vapauden päivän seminaarissa mitalia olivat luovuttamassa myös Chydenius-instituutin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Antti Isotalus sekä Anders Chydenius –säätiön asiamies Juha Mustonen. Pääjohtaja Irina Bokovan puolesta mitalin vastaanotti UNESCOn ilmaisunvapausosaston johtaja Guy Berger.Aikaisemmat mitalit avoimista innovaatioista, mediavapaustyöstä ja "veroparatiisijournalismista"


Aikaisemmin mitali on myönnetty Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjälle Linus Torvaldsille, joka palkittiin avointen innovaatioiden edistämisestä, Etyjin mediavaltuutettu Miklos Harasztille, jonka ansiot liittyvät mediavapauden edistämiseen Itä-Euroopassa, sekä toimittajakaksikko Jyri Hänniselle ja Minna Knus-Galánille, jotka ovat edistäneet kansainvälisten pääomavirtojen avoimuutta "veroparatiisijournalismillaan".

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää