"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Chydenius-mitali toimittaja Anna-Lena Laurénille horjumattomasta työstään tiedonvälittäjänä

Julkaistu: 01.12.2023


- Huomenna 2. joulukuuta vietämme pohjoismaisen julkisuusperiaatteen 257. vuosipäivää, koska Chydeniuksen aikaansaama painovapausasetus astui voimaan 2.12.1766. Tietämisen vapauden päivän yhteydessä on usein myönnetty Chydenius-mitali, joka on tunnustus ”kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi”, totesi Anders Chydenius –säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström.


Vuoden 2023 mitali luovutettiin Anders Chydenius –säätiön ja Hanasaaren kulttuurikeskuksen johdolla järjestetyssä ”Pohjoismaisessa demokratiapäivässä”. Mitalien myöntämisestä päättää Anders Chydenius –säätiö.

Chydeniuksen avoimuusmitali myönnettiin toimittaja Anna-Lena Laurénille


Perustelut:
Toimittaja Anna-Lena Laurénille myönnetään Anders Chydenius -mitali 2023 hänen rohkeasta, horjumattomasta ja väsymättömästä työstään, jossa hän on rakentanut siltoja luotettavalle tiedonvälitykselle Venäjän ja Pohjoismaiden välillä.

Työssään Venäjän kirjeenvaihtajana ja kirjailijana Laurén pukee sanoiksi ja selittää mutkikkaita poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia, jotka ilman hänen tarkkanäköisiä analyysejään jäisivät pohjoismaiselle lukijalle valtaosin käsittämättömiksi. Laurén asettaa analyyttisen taitavasti kehityksen nyky-Venäjällä historialliseen ja geopoliittiseen asiayhteyteensä ja vastaa Chydeniuksen hengessä lukijoiden toiveeseen ja oikeuteen tietää mitä tapahtuu ja miksi.

Pettämättömällä suuntavaistolla ja usein kiihkeätahtisesti Laurén navigoi läpi matalikkojen ja luotojen merellä, jonka merimerkkeihin ei ole luottamista ja jonka meriväylät katoavat näkyvistä ja piirretään uusiksi yhdessä yössä. Vaikka meri myrskyää ja näkyvyys heikkenee entisestään reitin ylle järjestelmällisesti laskettujen sumuverhojen myötä, pohjoismainen uutisten kuluttaja voi ankkuroida veneensä turvallisin mielin Laurénin verrattoman journalismin äärelle. Itseään säästelemättä Anna-Lena Laurén vähentää tietämättömyyttä ja lisää ymmärrystä siitä, mikä voi tuntua vieraalta sekä puolustaa ja vie omassa työssään eteenpäin Anders Chydeniuksen perusarvoa: oikeutta saada tietoa ja levittää sitä.


– Jotta avoin yhteiskunta toimisi, täytyy tietää mitä tapahtuu. Tärkeintä työssäni on selvittää juuri tämä ja myös selittää miten ja miksi. Tämä ei olisi mahdollista ilman lehdistönvapautta, ja Anders Chydenius on pohjoismaisen lehdistönvapauden isä. Harva suomalainen on ollut näin ratkaisevassa roolissa näin tärkeässä asiassa. Olen ylpeä saadessani hänen mitalinsa, sanoi toimittaja Anna-Lena Laurén mitalin saatuaan.

Aikaisemmat mitalit avoimille innovaatioille, kansainvälisille järjestöille, tutkivalle journalismille, yhteistyöverkostoille ja kansalaisjärjestöille


Edellinen Chydeniuksen avoimuusmitali myönnettiin vuonna 2021 demokratiaa puolustavalle pohjoismaiselle yhteistyöverkostolle Edmo Nordis. Ensimmäinen avoimuusmitali on myönnetty Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjälle Linus Torvaldsille, joka palkittiin avointen innovaatioiden edistämisestä. Mitali on aiemmin myönnetty kaksi kertaa kansainvälisten järjestöjen vaikuttajille: Etyjin mediavaltuutettu Miklos Harasztille, jonka ansiot liittyvät julkisuuslainsäädännön edistämiseen Itä-Euroopassa, sekä Unescon pääjohtaja Irina Bokovalle, joka palkittiin roolistaan Unescon sananvapaustyön johtamisessa. Yhtenä vuonna saajana on ollut tutkiva journalismi, kun taloustoimittaja Jyri Hänninen ja TV-toimittaja Minna Knus-Galán palkittiin työstään pääomavirtojen julkisuuden edistämisessä. Saajana on ollut myös lobbausrekisteriä ja faktantarkastustyötä edistäviä kansalaisjärjestöjä.

Mitalin saaneet:
2007 Linus Tordvals
2008 Miklos Hartaszti
2014 Minna Knus-Galán
2014 Jyrki Hänninen
2015 Irina Bokova
2017 ProCOM Viestinnän ammattilaiset ry
2017 Open Knowledge Finland ry
2018 Avoin yhteiskunta ry:n Faktabaari
2021 EDMO NORDIS –verkosto
2023 Anna-Lena Laurén

Mitalien myöntämisestä päättää Anders Chydenius –säätiö. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikströmin mukaan Anders Chydenius -säätiö haluaa edistää avoimuuskeskustelua, joka pyrkii huomioimaan demokraattisten vapauksien vaalimisen ja demokratian puolustamisen häiriöiltä.

Lisätietoja:
Anu Rantamäki, asiamies, Anders Chydenius-säätiö, 0408247012
Anna-Lena Laurén, anna-lena.lauren(at)hbl.fi

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää