"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Chydenius-seminaarin teemana maahan- ja maastamuutto

Julkaistu: 01.06.2018


Anders Chydenius -vapaakauppaseminaari järjestetään perjantaina 15. kesäkuuta Kokkolassa teemalla "Toimiiko vapaakauppa? Uhkaako maastamuutto? Auttaako maahanmuutto?". Puhujina ovat mm. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, Porvoon piispa Björn Vikström, ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen, kansanedustaja Jutta Urpilainen, SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine, Vaasan yliopiston hallituksen puheenjohtaja Johnny Åkerholm, Siirtolaisuusinstituutin johtaja Tuomas Martikainen ja VATTin tutkija Matti Sarvimäki. Seminaarin avaa kaupunginjohtaja Stina Mattila ja päättää yliopistokeskuksen johtaja Tanja Risikko.

- Anders Chydenius -säätiön tehtävänä on edistää talouden vapautumisesta ja sen seurauksista käytävää keskustelua. Tänä vuonna keskustelemme toisaalta siitä, mikä on vapaan kaupan tulevaisuus ja toimiiko se yhteiseksi hyväksi, ja toisaalta siitä, uhkaako Suomea maastamuutto ja auttaako maahanmuutto. Muuttoliike sopii yhdeksi teemaksi Kokkolan Pride-viikonloppuna, jolloin suvaitsevaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta keskustellaan laajemminkin, Anders Chydenius- säätiön asiamies Juha Mustonen toteaa.

Chydeniuksen perintö

Seminaarin pääjärjestäjiä ovat Anders Chydenius -säätiö, Kokkolan kaupunki ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Kokkolan kaupunki ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys perustivat vuonna 2001 säätiön vaalimaan kirkkoherra ja valtiopäivämies Anders Chydeniuksen perintöä.

- Kokkolan kaupunki ja yliopistokeskus ovat säätiön tärkeitä kumppaneita. Seminaarin yhteydessä säätiön tarkoituksena on istuttaa tiedon ja viisauden puu syyskuussa Kokkolassa avattavaan Brita Renlundin puistoon. Yliopistokeskuksen kanssa allekirjoitetaan sopimus Chydeniuksen koottujen teosten sähköisen julkaisun ylläpidosta. Lisäksi keskustelemme seurakuntien edustajien kanssa teemavuodesta vuodelle 2020, asiamies Mustonen kertoo.

Seminarin ohjelma

Ilmoittaudu tästä

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää