"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Kokkolan Chydenius-seminaari katsoo koronan yli – teemana kestävä kasvu ja kansanvalta

Julkaistu: 23.06.2020


”Seminaarin järjestäjien mielestä tarvitaan avointa keskustelua siitä, miten Eurooppa, Suomi ja Pohjanmaa rakentavat kestävää kasvua näissä haastavissa olosuhteissa. Kansalaisen tai ”pienen ihmisen” näkökulma on tärkeä osa Chydeniuksen perintöä, joten toisena teemana on kansanvallan haasteet ja mahdollisuudet tässä ajassa. Onkin arvokasta, että tämä tilaisuus on mahdollista järjestää avoimesti ja turvallisesti myös koronasuositusten aikana”, toteaa Anders Chydenius –säätiön asiamies Juha Mustonen.

Kokkolan kaupunginjohtaja pitää tilaisuutta tärkeänä osana Kokkolan 400-vuotisjuhlavuotta. ”Kokkolan kaupunki haluaa vaalia Chydeniuksen perintöä. On hienoa, että tätä työtä voidaan tehdä kaupungin, yliopistokeskuksen, paikallisen elinkeinoelämän ja Chydenius-säätiön yhteistyönä. Kaupungin yhteiskuntasuhteista kertoo se, että kestävästä kasvusta puhuvat Suomen oma komissaari kokkolalainen Jutta Urpilainen ja maakunnan oma ministeri Mika Lintilä”, toteaa kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Mattila avaa tilaisuuden yhdessä Chydenius-säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikströmin kanssa. Seminaarissa kuullaan myös paikallisen elinkeinoelämän näkökulmaa. Urpilaisen ja Lintilän lisäksi kestävän kasvun näköaloja koronan jälkeen arvioivat myös Keski-Pohjanmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jyrki Rantala ja Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop. Keskustelua johtaa Keskipohjanmaa-lehden päätoimittaja Tiina Ojutkangas.

Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Paula Lehtomäki antaa tilaisuuteen videotervehdyksen kansanvallan näköaloista kriisin jälkeen. Aiheesta puhuvat myös Sitran vanhempi asiantuntija Petri Tuomi-Nikula, Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Kansanvaltakeskustelua johtaa Anders Chydenius-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Aino Sallinen.

Seminaarin päättää Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen. Seminaarin järjestävät Anders Chydenius –säätiö, Kokkolan kaupunki ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Osuuspankin, Osuuskauppa KPO:n, Keskipohjanmaa-lehden ja Pohjanmaan kauppakamarin kanssa.

Ilmoittautumiset 17.8. mennessä osoitteessa www.chydenius.fi/seminaari

Seminaarin ohjelma.

Lisätietoja

Juha Mustonen, asiamies(at)chydenius.net, 040 3563782
Anders Chydenius -säätiö

+


Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää