"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Björn Vikström valittiin Chydenius-säätiön puheenjohtajaksi

Julkaistu: 08.03.2020


Anders Chydenius -säätiön vuosikokouksessa valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Björn Vikström, joka on toiminut säätiön hallituksen varapuheenjohtajana ja on tullut laajemmin tutuksi Porvoon hiippakunnan entisenä piispana.

Vuosikokousseminaarissa Vikström puhui Chydeniuksen elämäntyöstä demokratian edelläkävijänä, kun hän oli taloudellisen vapauden rinnalla edistänyt myös sananvapautta, asiakirjajulkisuutta ja työväestön oikeuksia.

Säätiö päättikin vuosikokouksessaan selvittää mahdollisuuksia kansainvälisen demokratiakonferenssin järjestämiseen säätiön 20-vuotisjuhlavuonna (2021). Selvitystä tekee säätiön asiamiehenä jatkava Juha Mustonen, joka tekee selvitystä Brysselistä käsin. Säätiön käytännön asioita hoitaa Anu Rantamäki Kokkolan yliopistokeskuksella.

Luopuvaa puheenjohtajaa Erkki Liikasta kiitettiin Esa Riipan taululla ”Siirtolainen”. Brysselin siirtolaisena tekemänsä merkittävän elämäntyön vuoksi Liikanen toi säätiön toimintaan mm. eurooppalaista ulottuvuutta ja uutena teemana keskustelun muuttoliikkeestä.

Säätiön vuosikokous valitsi uudeksi varapuheenjohtajaksi Aino Sallisen, jonka on toiminut mm. Jyväskylän yliopiston rehtorina.

Chydenius-säätiön uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, joka puhui myös vuosikokousseminaarissa ”EU:n uusi vaihe”.

Ensi kesänä Kokkolan Chydenius-seminaari pidetään venetsialaislauantaina kuten viime kesänä.

- Tänä vuonna Kokkolan Chydenius-seminaarissa pureudutaan taloudellisen vapauden rinnalla kansanvaltaisen yhteiskunnan tulevaisuuteen, asiamies Juha Mustonen toteaa.

+

Chydenius-säätiö kiitti luopuvaa puheenjohtajaa Erkki Liikasta Esa Riipan taululla ”Siirtolainen”. Kuvassa on myös uusi puheenjohtaja Björn Vikström ja asiamies Juha Mustonen.

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää