"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Chydenius-seminaari etsii ratkaisuja työvoima- ja osaajapulaan

Julkaistu: 16.05.2023


Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään perjantaina 30.6. (klo 12.30–16) Kokkolan kaupungintalon Kokkolasalissa. Seminaarin otsikkona on ” Huutava pula tekijöistä – Ihmettelyn sijasta ratkaisuja”.

– Tänä vuonna aiheenamme on työelämän tekijä- ja osaajapula, jota lähestymme seminaarissa mahdollisimman ratkaisukeskeisesti. Haastamme jokaisen puhujan esittämään konkreettisia ratkaisuja tai jakamaan onnistuneita kokemuksia tähän valtakunnalliseen ja myös alueelliseen ongelmaan, sanoo Anders Chydenius -säätiön asiamies Anu Rantamäki.

Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään nyt 15:sta kertaa. Tänäkin vuonna sisällön suuntia ammennetaan Anders Chydeniuksen teoista ja kirjoituksista.
– Työvoiman vapaa liikkuvuus kuului niihin asioihin, joita hän halusi edistää, kertoo Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström.

E2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila esittelee tuloksia tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miten Suomeen saadaan kansainvälisiä osaajia. Anders Chydenius-säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström tuo keskusteluun suvaitsevaisuuden ja vuorovaikutuksen näkökulman. Rehtori Minna Martikainen esittelee Vaasan yliopiston ratkaisuja osaajapulaan. Keskustelua johtaa Tiina Ojutkangas Hilla Group -konsernilta.

Seminaarin ensimmäisen puoliskon päättää paneelikeskustelu ”Kansainvälisten osaajien kokemuksia Kokkolasta”. Keskustelua vetää Francesca Cucinotta, kansainvälisten asioiden johtaja Centria-ammattikorkeakoululta. Keskustelijoina ja kokemuksia jakamassa opiskelija Fabrice Awa, Jiachen Dong Umicorelta sekä Gellert Szarvas ja Sofia Behluli Centria-ammattikorkeakoululta.

Toisen puoliskon aluksi Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen valottaa, miten puuttuva työvoima vaikuttaa talouden kasvumahdollisuuksiin, hyvinvointivaltion rahoitukseen ja eläkejärjestelmän kestävyyteen. Kansanedustaja Janne Jukkola tuo kommenttipuheenvuorossaan tilaisuuteen eduskunnan terveiset. Lopuksi saamme kuulla miten Osuuskauppa KPO on kohdannut työvoima- ja osaajapulan, kun matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Riku Asukas kertoo yrityksen toimintatavoista.

Tilaisuuden avaa Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja päätössanat pitää Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittola. Seminaarin pääjärjestäjinä ovat Kokkolan kaupunki, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Anders Chydenius -säätiö. Kumppaneita ovat Osuuskauppa KPO, Keski-Pohjanmaan Osuuspankki, Hilla Group ja Pohjanmaan kauppakamari ja tänä vuonna myös Vaasan yliopistosäätiö ja Vaasan yliopistoseura.

Seminaari on avoin ja maksuton kaikille. Ilmoittautumisia pyydetään 27.6. mennessä osoitteessa www.chydenius.fi/seminaari.

Ohjelma.

Lisätietoja
Anu Rantamäki, asiamies
Anders Chydenius -säätiö
Puh. 040-8247012, anu.m.rantamaki(at)jyu.fi

+

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää