"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Chydenius-seminaari keskustelee turvallisuudesta ja energiatulevaisuudesta

Julkaistu: 27.06.2022


Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään perjantaina 1.7. (klo 12–16) Kokkolan kaupungintalon Kokkolasalissa. Teemana on ”Turvallisuus, geopolitiikka ja eurooppalainen energiatulevaisuus”. Chydenius-seminaari on Kokkolassa järjestettävä jokakesäinen tapahtuma, jonka aiheet nousevat talouspolitiikasta ja muista Anders Chydeniukselle tärkeistä teemoista. Seminaarin pääjärjestäjinä ovat Kokkolan kaupunki, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Anders Chydenius -säätiö.

- Haluamme tänä vuonna käsitellä seminaarissa vihreää siirtymää, josta ei voi puhua liikaa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan oli ehdottoman tärkeää tuoda keskusteluun myös muuttunut turvallisuustilanne ja geopolitiikka. Nämä kaksi asiaa liittyvät myös hyvin läheisesti toisiinsa, kertoo Anders Chydenius -säätiön asiahenkilö Anu Rantamäki.

Tilaisuuden ensimmäisen alustuksen pitää Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Hän tuo keskusteluun näkemyksensä Euroopan energiatulevaisuudesta. Vihreän siirtymän uhkia ja mahdollisuuksia pohtii omassa puheenvuorossaan työelämäprofessori ja pitkäaikainen valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki. Keskustelua johtaa Keskipohjanmaan päätoimittaja Tiina Ojutkangas.

Kunta-, koulutus- ja yritysnäkökulmat energiasiirtymäkeskusteluun tuovat Kuntaliiton yhdyskunta- ja ympäristöasioiden johtaja Miira Riipinen, Åbo Akademin rehtori Mikael Lindfelt ja Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä.

Tilaisuuden lopuksi kuullaan Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolaa. Aaltola puhuu Euroopan ja Suomen muuttuneesta turvallisuudesta (etäyhteys). Kokkolasalissa olevalla yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä puhujille. Maksutonta ja kaikille avointa tilaisuutta voi seurata myös verkon välityksellä.

Tilaisuuden avaavat Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström. Päätössanat pitää Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittola. Seminaarin yhteistyökumppaneita ovat Osuuskauppa KPO, Keski-Pohjanmaan Osuuspankki, Hilla Group ja Pohjanmaan kauppakamari.

Ilmoittautumisiset osoitteessa www.chydenius.fi/seminaari.

Ohjelma

+Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää