"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Chydenius-seminaari keskustelee turvallisuudesta ja energiatulevaisuudesta

Julkaistu: 03.05.2022


Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään perjantaina 1.7. (klo 12–16) Kokkolan kaupungintalon
Kokkolasalissa. Teemana on ”Turvallisuus, geopolitiikka ja eurooppalainen energiatulevaisuus”.

- Haluamme tänä vuonna käsitellä seminaarissa vihreää siirtymää, josta ei voi puhua liikaa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan oli ehdottoman tärkeää tuoda keskusteluun myös muuttunut turvallisuustilanne ja geopolitiikka. Nämä kaksi asiaa liittyvät myös hyvin läheisesti toisiinsa, kertoo Anders Chydenius -säätiön asiahenkilö Anu Rantamäki.

Euroopan ja Suomen muuttuneesta turvallisuudesta puhuu Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Varman toimitusjohtaja Risto Murto tuovat keskusteluun näkemyksensä Euroopan energiatulevaisuudesta. Suomen energiapolitiikan vastuuministerinä Lintilä voi valottaa Sanna Marinin hallituksen vihreän siirtymän tavoitteita. Risto Murto Varman toimitusjohtajana tuo työeläkeyhtiön näkökulman energiasiirymän vaikutuksiin. Keskustelua johtaa Keskipohjanmaan päätoimittaja Tiina Ojutkangas.

Vihreän siirtymän uhkia ja mahdollisuuksia pohtii omassa puheenvuorossaan työelämäprofessori ja pitkäaikainen valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki. Kunta-, koulutus- ja yritysnäkökulmat energiasiirtymäkeskusteluun tuovat Kuntaliiton yhdyskunta- ja ympäristöasioiden johtaja Miira Riipinen, Åbo Akademin rehtori Mikael Lindfelt ja Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä.

Tilaisuuden avaavat Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström. Päätössanat pitää Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittola. Seminaarin pääjärjestäjinä ovat Kokkolan kaupunki, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Anders Chydenius -säätiö. Kumppaneita ovat Osuuskauppa KPO, Keski-Pohjanmaan Osuuspankki, Hilla Group ja Pohjanmaan kauppakamari.

Seminaari on avoin ja maksuton kaikille. Tapahtumaa voi seurata myös verkon välityksellä. Ilmoittautumisia pyydetään 28.6. mennessä osoitteessa www.chydenius.fi/seminaari.

Ohjelma

+

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää