"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Arvostettu Chydenius-mitali säätiön pitkäaikaiselle asiamiehelle Juha Mustoselle!

Julkaistu: 10.08.2022


Chydenius-mitalin on saanut Suomen Brysselin edustustojen lähetystöneuvos, Anders Chydenius -säätiön pitkäaikainen asiamies Juha Mustonen, jota on kiittäminen Anders Chydenius -säätiön monipuolisesta kehittämisestä. Chydenius-Instituutin Kannatusyhdistys jakaa Chydenius-mitaleja vuosittain tunnustuksena ansiokkaasta työstä Anders Chydeniuksen elämäntyön tai Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kehittämisen hyväksi.

Chydenius-Instituutin kannatusyhdistys ry:n perustelut Juha Mustosen huomioimiselle:

"Juha Mustonen toimi Anders Chydenius -säätiön asiamiehenä vuosina 2006–2021 vaalien monipuolisesti Chydeniuksen aatteellista perintöä. Nämä toimintavuodet olivat säätiön kannalta merkittäviä toiminnan ja vaikuttamisen muotojen vakiintumisen aikaa. Hänen johdollaan ja yhteistyössä monien toimijoiden kanssa säätiö kehittyi merkittäväksi kansainväliseksi, kansalliseksi ja alueelliseksi vaikuttajaksi. Vapaakauppa- ja tietämisen vapauden päivän seminaarien järjestämisen lisäksi Mustosella oli tärkeä panos siinä, että Anders Chydeniuksen kootut teokset julkaistiin vuonna 2016. Hän oli myös aloitteellinen pohjoismaisen Demokratiaverkosto 21:n perustamisessa."

Mitalipuheessaan Juha Mustonen sivusi muun muassa polarisoitunutta keskustelukulttuuria sekä Anders Chydeniuksen arvoja.
- Anders Chydenius edisti arvojaan rohkeana uranuurtajana. Hänestä puhutaan jopa radikaalina. Minulle hän kuitenkin näyttäytyy sillanrakentajana. Rooli on polarisoituvan keskustelukulttuurin aikana erittäin vaativa: sillanrakentaja saattaa saada molempien ääripäiden kritiikin niskaansa. Jotenkin koen, että Chydeniuksen perintö kutsuu meitä kaikkia sillanrakentajiksi tässä polarisoitumisalttiissa ajassa. Hän haastaa näkemään joko-tai-todellisuuksien rinnalla myös sekä-että-todellisuuksia, totesi Mustonen kiitospuheessaan.

Lue koko kiitospuhe tästä.

Anders Chydenius-säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikströmin mukaan on vaikea kuvitella sopivampaa vastaanottajaa tälle kunnianosoitukselle.
- Haluan Anders Chydenius-säätiön puolesta lämpimästi onnitella Juha Mustosta Chydenius-mitalin johdosta. Mustonen on 16 vuoden ajan menestyksekkäästi ja määrätietoisesti toiminut säätiön asiamiehenä ja tässä tehtävässä monella eri tavalla edistänyt Anders Chydeniuksen puolustamia arvoja, kuten ilmaisuvapautta, hallinnon avoimuutta, vapaakauppaa ja työntekijöiden oikeuksia, sanoo Björn Vikström.

Lue koko onnittelupuheenvuoro tästä.

Lämpimät onnittelut koko Chydenius-säätiön puolesta!

+
Kuvassa Juha Mustonen vetämässä keskustelua Kokkolan Chydenius-seminaarissa vuonna 2021.

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää