"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Lobbaajarekisteröinti avaa vaikuttajaviestinnän vaikutusta päätöksentekoon

Julkaistu: 05.12.2017


Panelistit: Aleksi Knuutila, Tuomas Peltomäki, Li Andersson ja Tuomo Yli-Huttula
Panelistit: Aleksi Knuutila, Tuomas Peltomäki, Li Andersson ja Tuomo Yli-Huttula


Helsingin Sanomain Säätiön ja Anders Chydenius -säätiön järjestämässä Tietämisen vapauden päivän seminaarissa 1.12. keskusteltiin lobbauksen avoimuudesta.

ProComin toimitusjohtaja Elina Melgin kertoi järjestönsä julkaisemasta lobbarirekisteristä sekä johtaville viestijöille suunnatuista vaikuttajaviestintätutkimuksista. Hänen mukaansa vaikuttajaviestintä on usein taustatyötä eikä asiakkaan suoraa edustamista, kuten esimerkiksi Guggenheim-tapauksessa. Melginin mukaan lobbauksen avoimuutta voitaisiin parantaa mm. lisäämällä aiheeseen liittyvää tutkimusta.

Kreab Brusselsin osakas Kaisa Soro-Pesonen korosti lobbauksen roolia tulkkina politiikkakielen ja it-nörttikielen välillä. Elinkeinoelämän on tunnettava poliittisia tavoitteita ja realiteetteja, ja poliittisten päättäjien on tunnettava teollisuuden maailmaa. Hän valotti EU:n lobbausrekisteröintikäytäntöjä ja Brysselin lobbarien toimintaa, jossa hänen mukaansa pyritään rakentavaan dialogiin instituutioiden kanssa.

Eduskuntaan vaikuttamisen avoimuutta pohtivat paneelikeskustelussa Helsingin Sanomien toimittaja Tuomas Peltomäki, Open Knowledge Finlandin asiantuntija Aleksi Knuutila, kansanedustaja Li Andersson sekä Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula.

Eduskunnan, ministeriöiden ja muun valtakoneiston kattava lobbausrekisteri sai panelisteilta kannatusta, tosin rekisteriin liittyy paljon ratkaistavia kysymyksiä: Mitkä tahot rekisteri kattaisi? Millä tavalla rekisteriä valvottaisiin ja kuka rekisteriä käytännössä valvoisi? Yleisöstä herätettiin keskustelua myös avoimuutta vaativan lobbauksen määrittelystä ja ihmisten yksityisyydensuojasta. Paneelikeskustelua johti Joonas Pekkanen.

Seminaarin päätössanat lausunut Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi totesi, että pienenä maana Suomi voi olla eräänlainen mallinnäyttäjä avoimuuteen ja julkisuusperiaatteeseen liittyvissä kysymyksissä.

Katso tilaisuus tästäUutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää