"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Mistä keinot uusiin läpimurtoihin? Chydenius-seminaari tuo keskusteluun innovaatioiden ja talouden yhteyden

Julkaistu: 20.06.2024


Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään perjantaina 28.6. (klo 12.30–16) Kokkolan kaupungintalon Kokkolasalissa. Seminaarin otsikkona on ”Talouskasvu vaatii innovaatioita – Mistä keinot uusiin läpimurtoihin?”.

– Tänä vuonna aiheenamme on innovaatioiden ja talouden yhteys meillä ja muissa Pohjoismaissa. Keskustelemme siitä, miten uusien ideoiden ja keksintöjen syntymistä voidaan edistää. Haastamme puhujat esittämään konkreettisia ratkaisuja, sanoo Anders Chydenius -säätiön asiamies Anu Rantamäki.

Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään nyt 16:sta kertaa. Tänäkin vuonna sisällön suuntia ammennetaan Anders Chydeniuksen teoista ja kirjoituksista.
– Haluamme nostaa keskusteluun Suomen lisäksi myös muut Pohjoismaat. Chydeniuksen työ valtiopäivillä ja kirjoittajana muokkasi koko pohjoismaista yhteiskuntaa 1700-luvulla, kertoo Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström.

ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju tuo puheenvuorossaan esiin ratkaisuja Suomen talousongelmiin. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki esittelee Suomen ja muiden Pohjoismaiden talousennustetta sekä rahapolitiikkaa. Keskustelua johtaa Keskipohjanmaa-lehden päätoimittaja Suvi Tanner.

Seminaarin toisella puoliskolla keskustellaan aiheesta myös Keski-Pohjanmaan näkökulmasta. Elinkeinoelämän keskusliitossa johtajana toimiva Riikka Heikinheimo kertoo TKI-toiminnan kriittisistä menestystekijöistä. Kokkola yliopistokeskus Chydeniuksen professori Ulla Lassi tuo keskusteluun paikallista näkemystä puheenvuorollaan ”Lokaalista globaaliksi: Tutkimusinnovaatioista uutta liiketoimintaa”. Viime eduskuntakaudella parlamentaarisia TKI-työryhmiä johtanut kansanedustaja Matias Mäkynen tuo kommenttipuheenvuorossaan tilaisuuteen eduskunnan terveiset.

Vuoden 2024 seminaari on omistettu kaupunkineuvos Antti Isotaluksen muistolle. Hänen elämäntyöstään ja Chydeniuksen arvojen vaalimisesta Kokkolassa pitää puheenvuoron Anders Chydenius -säätiön emerituspuheenjohtaja Gustav Björkstrand. Seminaarin jälkeen klo 17–18.30 Isotaluksen omaiset järjestävät Kokkolasalissa kaikille avoimen muisteluillan.

Tilaisuuden avaa Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja päätössanat pitää Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittola. Seminaarin pääjärjestäjinä ovat Kokkolan kaupunki, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Anders Chydenius -säätiö. Kumppaneita ovat Osuuskauppa KPO, Keski-Pohjanmaan Osuuspankki, Hilla Group ja Pohjanmaan kauppakamari.

Seminaari on avoin ja maksuton kaikille. Ilmoittautumisia pyydetään 26.6. mennessä osoitteessa www.chydenius.fi/seminaari.

Lisätietoja
Anu Rantamäki, asiamies
Anders Chydenius -säätiö
Puh. 040-8247012, anu.m.rantamaki(at)jyu.fiUutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää