"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Chydenius-mitali Ruotsin Kansallisarkistolle ja Kuninkaalliselle kirjastolle Ruotsin painovapausasetuksen saamisesta Unescon Maailman muisti -rekisteriin

Julkaistu: 02.12.2024


- Tänään 2. joulukuuta vietämme pohjoismaisen julkisuusperiaatteen 258. vuosipäivää, koska Chydeniuksen aikaansaama painovapausasetus astui voimaan 2.12.1766. Tietämisen vapauden päivän yhteydessä on usein myönnetty Chydenius-mitali, joka on tunnustus ”kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi”, toteaa Anders Chydenius –säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström.

Vuoden 2024 mitali luovutettiin Anders Chydenius –säätiön ja Hanasaaren kulttuurikeskuksen johdolla järjestetyssä ”Pohjoismaisessa demokratiapäivässä”. Mitalien myöntämisestä päättää Anders Chydenius –säätiö.

Chydeniuksen-mitali Ruotsin Kansallisarkistolle ja Kuninkaalliselle kirjastolle


Ruotsin Kansallisarkisto (Riksarkivet) ja Kuninkaallinen kirjasto (Kungl. Biblioteket) ovat yhdessä ehdottaneet ja onnistuneet saamaan vuoden 1766 painovapausasetuksen ja sen valmisteluasiakirjat valtiopäivien eri elimissä Unescon kansallisten Maailman muisti -listalle vuonna 2023. Anders Chydeniuksella oli ratkaiseva rooli tämän asetuksen synnyssä. Asetuksen saaminen Unescon listalle on sekä kansainvälisellä että pohjoismaisella tasolla merkittävä saavutus ja nostaa esille Chydeniuksen elämäntyötä ja perintöä.
Mitalin vastaanottajat näiden tahojen puolesta ovat kansallinen arkistonhoitaja Karin Åström Iko ja kansallinen kirjastonhoitaja Karin Grönvall.
”Olemme hyvin ylpeitä siitä, että lehdistönvapauslaki on valittu Unescon Maailman muisti -rekisteriin ja että Anders Chydenius -säätiö on tunnustanut sen. Aihe ovat erittäin ajankohtainen tänä päivänä, ja haluamme edistää jatkuvaa vuoropuhelua avoimuuden merkityksestä yhteiskunnassa”, sanoi kuninkaallisen kirjaston kansallinen kirjastonhoitaja Karin Grönvall mitalin saatuaan.

Aikaisemmat mitalit avoimille innovaatioille, kansainvälisille järjestöille, tutkivalle journalismille, yhteistyöverkostoille ja kansalaisjärjestöille


Edellinen Chydenius-mitali myönnettiin vuonna 2023 toimittaja Anna-Lena Laurénille horjumattomasta työstään tiedonvälittäjänä. Ensimmäinen avoimuusmitali on myönnetty Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjälle Linus Torvaldsille, joka palkittiin avointen innovaatioiden edistämisestä. Mitali on aiemmin myönnetty kaksi kertaa kansainvälisten järjestöjen vaikuttajille: Etyjin mediavaltuutettu Miklos Harasztille, jonka ansiot liittyvät julkisuuslainsäädännön edistämiseen Itä-Euroopassa, sekä Unescon pääjohtaja Irina Bokovalle, joka palkittiin roolistaan Unescon sananvapaustyön johtamisessa. Yhtenä vuonna saajana on ollut tutkiva journalismi, kun taloustoimittaja Jyri Hänninen ja TV-toimittaja Minna Knus-Galán palkittiin työstään pääomavirtojen julkisuuden edistämisessä. Saajana on ollut myös lobbausrekisteriä ja faktantarkastustyötä edistäviä kansalaisjärjestöjä sekä demokratiaa puolustava pohjoismainen yhteistyöverkosto Edmo Nordis.

Mitalin saaneet:
2007 Linus Tordvals
2008 Miklos Hartaszti
2014 Minna Knus-Galán
2014 Jyrki Hänninen
2015 Irina Bokova
2017 ProCOM Viestinnän ammattilaiset ry
2017 Open Knowledge Finland ry
2018 Avoin yhteiskunta ry:n Faktabaari
2021 EDMO NORDIS –verkosto
2023 Anna-Lena Laurén

Mitalien myöntämisestä päättää Anders Chydenius –säätiö. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikströmin mukaan Anders Chydenius -säätiö haluaa edistää avoimuuskeskustelua, joka pyrkii huomioimaan demokraattisten vapauksien vaalimisen ja demokratian puolustamisen häiriöiltä.

Lisätietoja:

Anu Rantamäki, asiamies, Anders Chydenius-säätiö, 0408247012

Uutiset


Anders Chydenius

Anders Chydeniuksen kootut teokset

Tutustu Anders Chydeniuksen (1729–1803) koko kirjalliseen tuotantoon. Aineisto on luettavissa alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi.

Lue lisää