Anders Chydenius esittäytyy Ruotsissa
Teräväsanainen vapauden ja demokratian puolestapuhuja, Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius (1729-1803) on huomion kohteena Ruotsissa marraskuun lopussa. Ruotsin valtiopäivät, joille Chydeniuskin osallistui kolmeen otteeseen, kunnioittaa Chydeniuksen työtä avoimen yhteiskunnan puolesta 26.11. järjestettävän seminaarin muodossa. Samassa yhteydessä eduskunnan kirjastossa avataan Chydenius-näyttely, jonka on tuottanut Kokkolassa toimiva Chydenius-instituutti.

Chydenius vierailee myös vanhassa opiskelukaupungissaan Uppsalassa. Paikallinen Pohjola-Norden -yhdistys isännöi 25.11. järjestettävää Chydenius-iltaa, jonka ohjelma sisältää näytelmää, esitelmää ja musiikkia. Esitys toteutetaan kokkolalaisin voimin: Chydeniuksena esiintyy näyttelijä Mats Holmqvist ja musiikkia Chydeniuksen nuottikokoelmasta soittavat Maria Pihlajaniemi (huilu) ja Päivi Luhtala (cembalo). Chydeniuksen teksteihin perustuvan esityksen ovat kirjoittaneet Holmqvist ja tutkija Pertti Hyttinen, joka myös vastaa esityksen esitelmäosuuksista.

Tukholmassa 26.11. järjestettävän seminaarin teemana on erityisesti ilmaisunvapaus ja julkisuusperiaate avoimen yhteiskunnan perustana ¿ eli asiat, joita Chydenius piti hyvin tärkeinä vakaan yhteiskuntakehityksen kannalta. Alustajina toimivat maaherra, Chydenius-säätiön varapuheenjohtaja Anders Björck sekä Suomesta rehtori, säätiön puheenjohtaja Gustav Björkstrand ja professori Birger Thölix. Myös tässä yhteydessä kuullaan Holmqvistin esittämää Chydeniusta sekä kirkkoherran nuotistosta peräisin olevaa huilumusiikkia.