på svenska | in englishLyhyesti
Artikkelit
Linkit


Tausta ja tarkoitus
Organisaatio
Rahoitus
Tukijat
Press


Yleistä
Tapahtumat
Julkaisut
Kootut teokset
Stipendit
Toimintakertomukset
Lisätietoa jatkossa?Anders Chydenius
- säätiö
PL 567
67700 Kokkola
Puh. (06) 829 4111
E-mail: asiamies@chydenius.netChydeniuksen koottujen teosten julkistaminen käynnistyi

Chydeniuksen koko kirjallinen tuotantonsa julkaistaan sekä alkukielellä että suomennoksena. Kirjasarjan ensimmäinen osa julkistettiin 4. joulukuuta klo 12 tietämisen vapauden päivän seminaarissa Helsingin kaupungintalolla säätiön puheenjohtajiston Gustav Björkstrandin ja Sverker Gustavssonin johdolla. Kirjojen ensikappaleet luovutettiin saman päivän aamuna tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Kirja luovutettiin Suomen viestintäministerille ja Ruotsin suurlähettiläälle

Seminaarissa uutuuskirjan vastaanottivat Suomen valtioneuvoston edustajana viestintäministeri Krista Kiuru ja Ruotsin edustajana suurlähettiläs Anders Lidén.

Kootut teokset mahdollistavat kokonaiskuvan luomisen 1700-luvun merkittävästä vaikuttajasta. Ruotsiksi kirjoituksia on edellisen kerran julkaistu laajemmin yli sata vuotta sitten ja suomeksi osa niistä on aiemmin ilmestynyt 1929.

Hanke julkaisee varsinaisen tieteellisen edition, Anders Chydenius samlade skrifter (kustantaja Svenska litteratursällskapet i Finland) ja sen suomennoksen, Anders Chydeniuksen kootut teokset (Edita Publishing Oy). Kumpikin teossarja käsittää viisi n. 500-sivuista osaa. Tarkoitus on, että kaikki osat ilmestyvät vuoden 2014 loppuun mennessä. Myöhemmin koko aineisto julkaistaan myös internetissä.

Elinkeinovapauden ja painovapauden aloitteet mukana

Ensimmäinen osa sisältää Chydeniuksen varhaisimmat kirjoitukset vuosilta 1751–65. Osan 1 kirjoitukset ovat syntyneet opiskeluvuosina, Alavetelissä papintehtävien ohessa sekä valtiopäivillä Tukholmassa 1765. Teos sisältää muun muassa maisterinväitöksen, Kuninkaalliselle tiedeakatemialle lähetettyjä kilpakirjoituksia, valtiopäivämuistioita ja kirjeitä. Chydeniuksen tunnetuimpien kirjoitusten joukosta ovat mukana "Valtakunnan heikkouden lähde" ja "Kansallinen voitto".

Anders Chydenius tunnetaan erityisesti elinkeinovapauden puolustajana, mutta hänen keskeisiin tavoitteisiinsa kuului myös ilmaisunvapauden, julkisuuden ja avoimuuden edistäminen yhteiskunnassa. Hän ajoi monia perusoikeuksia, joita nykyisessä demokraattisessa järjestelmässä pidetään itsestäänselvyyksinä.

Kokkolan kirkkoherra, valtiopäivämies Anders Chydeniuksen (1729–1803) tunnetaan kansainvälisesti maailman ensimmäisen julkisuuslain (painovapausasetus 1766) isänä ja ’Pohjolan Adam Smithinä’.

Tärkeä lisä kansalliskirjallisuuteen

Kirja luovutettiin 10. joulukuuta myös arkkipiispa Kari Mäkiselle. Anders Chydeniuksen kootut teokset ovat tärkeä lisä kansalliskirjallisuuteen. Historiallisen arvonsa lisäksi sillä on merkitystä ajankohtaiselle yhteiskunnalliselle keskustelulle avoimesta taloudesta ja avoimesta yhteiskunnasta.

Julkaisuhanke toteutetaan Chydenius-Instituutin Kannatusyhdistys ry:n, Anders Chydenius -säätiön ja Jyväskylän yliopiston/Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen yhteistyöhankkeena vuosina 2006–2014. Työ suoritetaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa, ja sitä varten on palkattu päätoimittaja ja toimitussihteeri. Toimituksen tukena toimii asiantuntijoista koottu toimituskunta, jonka puheenjohtaja on emerituspiispa Gustav Björkstrand. Noin puolet hankkeen rahoituksesta tulee opetusministeriöltä. Muita rahoittajia ovat eri rahastot Suomessa ja Ruotsissa, Suomen Pankki, Kokkolan kaupunki ja yksityiset yritykset.

Jo viime vuonna julkaistiin valikoima Chydeniuksen kirjoituksia englanniksi, Anticipating The Wealth of Nations: The Selected Works of Anders Chydenius, 1729–1803, englantilaisen Routledgen kustantamana.


Takaisin >>[ Lähetä vinkki ystävälle ] 

  Hae