på svenska | in englishLyhyesti
Artikkelit
Linkit


Tausta ja tarkoitus
Organisaatio
Rahoitus
Tukijat
Press


Yleistä
Tapahtumat
Julkaisut
Kootut teokset
Stipendit
Toimintakertomukset
Lisätietoa jatkossa?Anders Chydenius
- säätiö
PL 567
67700 Kokkola
Puh. (06) 829 4111
E-mail: asiamies@chydenius.netChydenius-seminaari 2012 pohti EU:n talouskriisiä

Anders Chydenius –vapaakauppaseminaaria tähdittivät EU:n talouskriisin ratkomiseen tiiviisti osallistuneet valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ja Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) toimitusjohtaja Klaus Regling. He osallistuivat myös Kokkolan oopperan kantaesitykseen "Ahti Karjalainen - elämä, Kekkonen ja teot" perjantaina.

Talousseminaari kokosi Keski-Pohjanmaan konservatorion saliin lauantaina 9. kesäkuuta pohjalaisia yrittäjiä ja kansalaisia keskustelemaan talouspolitiikasta. Seminaarin otsikko on "Myrskyn jälkeen? - eurooppalaisen talouden nousun eväät".

Pankkikriisin ratkaisut esillä

Euroopan rahoitusvakausvälineen toimitusjohtaja Klaus Regling esitti arvionsa EU:n talouskriisin kahdeksasta syystä, joihin sisältyi jäsenmaiden taloudenpidon ja rahoitusmarkkinoiden puutteellisen valvonnan lisäksi kriisinhallintamekanismien puute. Regling sanoi, että Euroopassa tulisi aloittaa siirtyminen kohti pankkiunionia.
– Tämä vie aikaa. Eurooppalaiset järjestelyt talletussuojalle, pankkien uudelleenjärjestelyille sekä pankkivalvonnalle ovat kolme avaintekijää talous- ja rahaliiton täydentämisessä.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen linjasi, että pankkikriisiä on hoidettava päättäväisesti, mutta tiukoin ehdoin. Hänen mukaansa omistajien pitää kantaa ensisijainen vastuu pankkien pääomittamisesta ja mahdollisista tappioista.
– Jos omistajien tai edes pankin kotivaltion toimet eivät riitä pankkikriisin hoidossa, on tärkeää, että talousapua ei anneta suoraan pankeille vaan valtiolle tai sen takauksella toimivalle rahastolle.

Tarvitaan myös kansallisia päätöksiä

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä ja Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan ja tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä toivat seminaarin elinkeinoelämän näkökulman.

Vihriälä korosti makrovakauden turvaamisen lisäksi sisämarkkinoiden toimintaa ja kasvun tukemista. – Makrovakauden turvaamisessa sekä kansallinen politiikka että yhteiset ratkaisut tärkeitä. Sisämarkkinoiden kehittäminen on keskeinen EU-tason kysymys, kun taas kasvupolitiikan tärkeimmät keinot ovat kansallisessa päätösvallassa.

Seminaarin järjestivät Anders Chydenius -säätiö, Kokkolan kaupunki ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Tänä vuonna yhteistyökumppaneita ovat Keskipohjanmaa-lehti, Österbottens Tidning –lehti, Pohjanmaan kauppakamari ja Osuuskauppa KPO.

Tilaisuutta isännöivät säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand, kaupunginjohtaja Antti Isotalus ja rehtori Aino Sallinen Jyväskylän yliopistosta. Seminaarissa viimeistä kertaa rehtorin ominaisuudessa esiintynyt Sallinen sai nuorilta koskettavan laulutervehdyksen.


Klaus Reglingin alustuspuheenvuoro

Takaisin >>[ Lähetä vinkki ystävälle ] 

  Hae