på svenska | in englishLyhyesti
Artikkelit
Linkit


Tausta ja tarkoitus
Organisaatio
Rahoitus
Tukijat
Press


Yleistä
Tapahtumat
Julkaisut
Kootut teokset
Stipendit
Toimintakertomukset
Lisätietoa jatkossa?Anders Chydenius
- säätiö
PL 567
67700 Kokkola
Puh. (06) 829 4111
E-mail: asiamies@chydenius.netAvoimuus puhutti eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa

Tietämisen vapauden päivän seminaarissa uskottiin yleisöosallisuuden ja joukkoälyn voimaan. Avoimuuteen perustuvasta crowdsourcing-toimintatavasta puhuivat niin tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Päivi Lipponen kuin valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, joka sai Ruotsin Helsingin-suurlähettiläs Johan Molanderilta ja säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrandilta Chydenius-taulun seminaarissa 2.12.2011.

Ministeri Urpilainen kuvasi avauspuheenvuorossaan avoimuuskäytäntöjen kehitystä Maailmanpankissa, joka on parin viimeisen aikana kehittynyt kehitysavun avoimuuden kärkitoimijaksi. Hän kertoi myös Maailmanpankin toimista hyvän hallinnon edistämistyössä, joka on Urpilaisen mukaan Maailmanpankkiryhmän uuden strategian yksi päätavoite - yksi viidestä. Hän haastoi seminaaria pohtimaan Suomen panosta kansainvälisessä avoimuusyhteistyössä: hänen mukaansa se voisi liittyä sähköisiin osallistumismahdollisuuksiin, kehitysavun avoimuuteen, verotuksen avoimuuteen (veronkierron estämiseen) ja naisten osallistumiseen.

Kansalaisjärjestöedustaja Helen Darbishire kertoi Access Info Europen tekemästä julkisuuslakien kansainvälisestä vertailusta, jossa Suomi sijoittui heikosti. Julkisuuslainsäädäntömme toimivuuden käytännön ongelmia avasi myös Jyväskylän yliopiston tutkija Heikki Kuutti, joka on journalistiopiskelijoidensa kanssa käytännössä tutkinut viranomaisten suhtautumista asiakirjapyyntöihin. Myös hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää piti vertailun Suomi-arviota pääosin oikeutettuna. Oikeusministeriön ylijohtaja Pekka Nurmi taas kertoi Euroopan neuvoston ratifioimattoman sopimuksen ratfiointiaikataulua Suomessa.

Yhdysvaltalaisasiantuntija Tom Blanton kuvaili Suomea Chydeniuksen perinnön kotimaaksi, jolta on paljon opittavaa avoimuusasioissa. Blantonin viesti oli, että valtiot jakavat toisilleen hyviä käytäntöjään Open Government Partnership nimisessä kumppanuusaloitteessa ja että Suomen olisi hyvä liittyä tähän YK-viikolla syyskuussa käynnistettyyn yhteistyöhön mukaan.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jäsen Sinuhe Wallinheimo piti tilaisuutta hyvänä tapana avata avoimuuskeskustelua, jonka hän toivoi jatkuvan.

Tom Blanton on Open Government Partnership

Takaisin >>[ Lähetä vinkki ystävälle ] 

  Hae